onze visie

Aikidovereniging Kobukan in Heerenveen beoefent aikido op een onconventionele manier. Aikido gebaseerd op alleen techniek maakt het onmogelijk om tot het wezen van aikido door te dringen. We leren geen technieken om de techniek; geen trucjes. Het wezen van aikido staat voor ‘vormloosheid’. Door te ervaren, te oefenen met het lichaam leren we vertrouwd te raken met het lichaam. We proberen op te gaan in het spel. Want tijdens het spel ontstaat maximale vrijheid voor maximale creativiteit. Deze vorm van ‘aanwezigheid’ maakt het mogelijk om aikido ‘spontaan’, als vanzelf, te laten ontstaan (take musu aiki).

2015 juni-23

Aikido is een manier om de wereld te veranderen van binnenuit. Het is de praktijk van het dynamische mededogen. Het toont aan dat in een fysieke vorm liefde alles overwint. Aikido maakt een dodelijke aanval ineffectief, terwijl het de aanvaller beschermt.

  • Stel je een wereld voor waarin geen mens wordt bedreigd door een ander.
  • Stel je voor dat conflicten worden opgelost, omdat elke partij oog heeft voor het welzijn van de ander.
  • Stel je vrijheid voor zonder angst.

Dit is de belofte van Aikido. Want de ware vorm van zelfverdediging is om geen vijanden te hebben.

Dit is een lang leerproces waar veel geduld voor moet worden opgebracht, maar wat heel veel voldoening geeft. Aikido leert ons vrij en soepel te bewegen en ook ontspannen omgaan met de drukte en stress van ons dagelijks bestaan.  Het geeft ons zelfvertrouwen in situaties die anders bedreigend zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s